Chłopaki jak kupie motocykl bez ważnego przeglądu to dam radę go normalnie zarejestrować czy lepiej zrobić przegląd, wbić do starego dowodu i dopiero przerejestrować?
jaki irygator kupić
Zwiń
X
-
jaki irygator kupić
Witam,
Nadchodzi w życiu ten dzień gdzie dentysta mówi "czas zacząć używać nici dentystycznych" :shock: budzą się stare wspomnienia prób z czasów młodości i krwawiących dziąseł :|
Zdesperowany człowiek szuka ratunku i w pierwszej kolejności prosi o pomoc wujka google.
Okazuje się że w XXI wieku coraz częściej zamiast nici ludzie używają irygatorów (takich micro karcher'ów do zębów/dziąseł) więc po godzinach wertowania internetu drogą eliminacji dochodzimy do kilku modeli ale pytanie pozostaje nie zmienne: który wybrać... :?
bramka nr1:
AEG MD 5613
za:
- sprawdzona niemiecka firma (mam sokowirówkę AEG - jestem zadowolony)
- drugi najczęściej kupowany irygator na allegro
- cena i cena/jakość na jednym z najwyższych poziomów
przeciw:
- głośna praca
- producent nie podał zakresu ciśnień w specyfikacji
- stosunkowo mało dysz (z drugiej strony ile rzeczywiście się używa a ile będzie nie użytych...?)
- gwarancja PL
bramka nr2:
no name
za:
- najczęściej kupowany irygator na allegro
- teoretycznie najmocniejszy
- możliwości transportowe
- przystępna cena
- na 99% gwarancja PL
przeciw:
- dosłownie "no name" => brak jakiejkolwiek nazwy producenta
- najmniejszy pojemnik na płyn/wodę
- wbudowany akumulator (to najczęściej i najszybciej siada w tego typu sprzętach)
bramka nr3 (bardziej jako ciekawostka):
z dalekiego wschodu
za:
jedyny Irygator jaki znalazłem z wbudowanym generatorem ozonu
przeciw:
- no name
- jeśli chińczyki nie pomylili się w oznaczeniach: bardzo słaby
- długi czas oczekiwania na paczkę & praktycznie brak gwarancji
- brak gwarancji PL
bramka nr4:
Waterpik 100E2 / WP120/ WP250 itp.
za:
- marka szeroko obecna na rynku
- przyzwoite ciśnienie (patrząc na parametry dochodzę do wniosku że większość ich produktów ma tą samą pompkę jedynie różnią się obudową i akcesoriami)
- szeroki zestaw akcesoriów
- gwarancja PL
przeciw:
- parę opisów na ceneo kwestionujących funkcjonalność i jakość wykonania
- średnio mi się podoba użytkowanie: https://www.youtube.com/watch?v=e1144deslzc
bramka nr5:
Waterpik WP900
za:
- w skrócie to samo co wyżej (4)
- dodatkowo szczoteczka soniczna
przeciw:
- co samo co poprzednio
- szczoteczka ma wbudowany akumulator (to najczęściej i najszybciej siada w tego typu sprzętach)
- cena
bramka nr6:
Braun Oral B Professional Care OxyJet MD20
za:
- najbardziej (dla mnie) rozpoznawalna marka
- dobre opinie w internecie*
- ciekawa przystawka wirująca (kojarzy mi się z karcherem - najsilniejsza dysza myjąca)
- gwarancja PL
przeciw:
- *11 opinii na ceneo mówiące o zbyt niskim ciśnieniu
bramka nr7:
Braun Professional Care 3000 + OxyJet OC 20
za:
- w skrócie to samo co wyżej (6)
- dodatkowo dobrej klasy szczoteczka soniczna
przeciw:
- co samo co poprzednio
- szczoteczka ma wbudowany akumulator (to najczęściej i najszybciej siada w tego typu sprzętach)
wszystkie poniższe irygatory mają:
- możliwość stosowania płynów do płukania jamy ustnej
- regulację ciśnienia
czy możecie doradzić co byście wybrali? a może macie takie/podobne i możecie podzielić się wrażeniami?
ps:
Iygator będzie służył 2 osobom - 95% w domu
na oszczędnościach mi super nie zależy - bardziej liczy się jakość - przy czym chciałbym aby był rozsądny cenowo bo jak nie ma różnicy to po co przepłacac? :szeroki_usmiech
-
-
Mam ten AEG. No i wlasnie te cisnienia, odnosze wrazenie ze sa za niskie. Zakup wlasnie na takiej zasadzie jak Ty wypisujesz zalety.
Moja dentystka poleca irygatory firmy Waterpik, ten model WP-100 czy WP-120 bo to ponoc to samo. Mozna do niego dokupowac jakies szczoteczki, gdzie taka lepsza kosztuje okolo 50-60zl. Dokladnie nie wiem, bo nie zglebialem tematu z uwagi na pkt 1. Chwalili tez inni pacjenci niezaleznie spotkani w gabinecie.
Na dzis pewnie bym zaryzykowal ten Waterpika
Komentarz
-
-
Ze swojej strony dorzucę jeszcze jedną opcję: Panasonic EW 1211W - na niego padło u mnie po długich wahaniach.
Zalety:
- mobilny (brak konieczności ustawiania stacji bazowej, możliwość zabrania na wyjazdy)
- ustawianie ciśnienia i trybu pracy (wysokie ciśnienie na max.)
- wysoka jakość
- długo trzymają baterie
Komentarz
-
-
Re: jaki irygator kupić
Zamieszczone przez Geraltbramka nr6:
Braun Oral B Professional Care OxyJet MD20
za:
- najbardziej (dla mnie) rozpoznawalna marka
- dobre opinie w internecie*
- ciekawa przystawka wirująca (kojarzy mi się z karcherem - najsilniejsza dysza myjąca)
- gwarancja PL
przeciw:
- *11 opinii na ceneo mówiące o zbyt niskim ciśnieniu
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez grisza76Jeszcze jedna wskazówka - zanim wybierzesz, sprawdź ile miejsca możesz na niego przeznaczyć. Standardowe to duży sprzęt
[ Dodano: Pon 19 Sty, 15 21:40 ]
shado,
a jak oceniasz ciśnienie tego modelu? - wystarczy do sprawnego usuwania resztek pokarmu z trudno dostępnych miejsc (tylne rzędy zębów) czy jednak przydałoby się trochę więcej? (nie wiem jak zrozumieć Twoje "nic nie urywa")
qrcze mam głupi pomysł ale może się zgodzicie wykonać krótki test przy okazji wieczornego mycia zębów :roll: :?:
zakładając że macie wannę:
1 zakładamy standardową dyszę do usuwania odpadków (1 strumień wody bez wirowania itp)
2 umieszczamy dyszę *~10cm od dna wanny tak aby uzyskać poziomy strumień przy wylocie wody
3 sprawdzamy (mniej więcej) jaki jest dystans między wylotem dyszy a miejscem gdzie woda uderza w dno wanny
*jeśli okazałoby się że wanna jest za krótka i ciśnienie wali w tylną ściankę zmniejszyć dystans od dna o 1/2 lub na szerokość pudełka od zapałek.
** jeśli i to okaże sie za mało to może 2 rodzaj pomiaru: z jakiej wysokości nad dnem poziomy strumień wody przejdzie na 1.5 metra
oczywiście zrozumiem jeśli nie będzie Wam się chciało tego zrobić.
Pomiar będzie również obarczony sporym błędem jako że najprawdopodobniej dysze mają różną średnicę ale teoretycznie ten irygator którego zasięg będzie najdłuższy powinien najbardziej skutecznie usunąć osad...
Komentarz
-
-
shado, podziekował
[ Dodano: Czw 22 Sty, 15 13:34 ]
Ok - zakup dokonany: Waterpik WP120 ultra - według mnie dokładnie to samo co WP100E ultra, jedynie brak 1 z duplikowanej końcówki (wartości ~15zł) za to ~110zł w kieszeni co daje 33% równicy w cenie na kożyść WP120.
może komuś się przyda: na którymś z forów znalazłem informację że Braun daje max ciśnienei 3.8 atmosfery - to ostatecznie przekonało mnie do waterpik'a
jeszcze 1 sprawa: dla tych co już mają irygatory i ciśnienie w urządzeniach "jakby spadło" - pamiętajcie je regularnie odmieniać (1x w miesiącu) - sposoby sa 2:
1 oficjalny: specjalne detergenty
2 nieoficjalny: ocet lub kwasek cytrynowy - rozcieńczamy z ciepłą wodą (stężenie nie powinno być zbyt duże) -> wlewamy do pojemnika i na jakieś 0.5min uruchamiamy aby pompka popracowała na roztworze następnie wyłączamy i odstawiamy na kilka godzin (np. na noc) rano uruchamiamy ponownie do momentu pozbycia się roztworu -> zalewamy czystą wodą -> ponownie uruchamiamy do opróżnienia pojemnika w celu przepłukania zestawu
Według opinii ludzi drugi sposób sprawdza się bardzo dobrze.
[ Dodano: Sro 04 Lut, 15 21:14 ]
Dla potomnych:
mogę śmiało polecić Waterpik WP120 / WP100E2 to naprawdę solidny sprzęt, 80% mocy wystarcza do wypłukania wszystkiego z jamy ustnej (100% nawet nie próbowałem - nie było potrzeby), dobrym pomysłem jest dodanie do wody niewielkiej ilości płynu do płukania ust. Za wszystkie rady podziękował
Komentarz
-
-
Ja mam Brauna tylko w zestawie ze szczoteczką, po prostu ciut więcej miejsca zabiera, no i od roku leży nieużywany.
Musiałbym albo samym płynem robić, albo wody destylowanej używać. końcówka po tygodniu kamienieje, osłabło ciśnienie i w ogóle lipa
Już nawet się zastanawiam czy odkamieniaczem go nie potraktować, później dobrze wypłukać. ciśnienie ma do 5 barów chociaż może nie ale pokrętełko jest w skali od 1 do 5:P
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BialyJa mam Brauna [...] Już nawet się zastanawiam czy odkamieniaczem go nie potraktować, później dobrze wypłukać[...]
Komentarz
-
-
W końcu odkamieniłem sprzęt. Działa jak nowy, Największy problem był z końcówkami, bo mają 2 funkcje strumień ciągły i obrotowy i jak tylko trochę kamienia powstało to już to nie działało jak powinno, no i w środku pompka itp też działała jak kupa
Co do stężenia to wsypałem całe opakowanie kwasku i 1/3 zbiorniczka czyli tak z 200ml zapętliłem układ na ok 7min później zostawiłem i śmiga (nawet po tych 7 min wszystko działało już niemal elegancko)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BialyW końcu odkamieniłem sprzęt. Działa jak nowy, Największy problem był z końcówkami, bo mają 2 funkcje strumień ciągły i obrotowy i jak tylko trochę kamienia powstało to już to nie działało jak powinno, no i w środku pompka itp też działała jak kupa
Co do stężenia to wsypałem całe opakowanie kwasku i 1/3 zbiorniczka czyli tak z 200ml zapętliłem układ na ok 7min później zostawiłem i śmiga (nawet po tych 7 min wszystko działało już niemal elegancko)
czyli sposób z kwaskiem potwierdzony - podziękował
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez GeraltWitam,
Nadchodzi w życiu ten dzień gdzie dentysta mówi "czas zacząć używać nici dentystycznych" :shock: budzą się stare wspomnienia prób z czasów młodości i krwawiących dziąseł :|
Zdesperowany człowiek szuka ratunku i w pierwszej kolejności prosi o pomoc wujka google.
Okazuje się że w XXI wieku coraz częściej zamiast nici ludzie używają irygatorów (takich micro karcher'ów do zębów/dziąseł) więc po godzinach wertowania internetu drogą eliminacji dochodzimy do kilku modeli ale pytanie pozostaje nie zmienne: który wybrać...
Zanim kupisz irygator zmień dentystę...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kazik4x4
Z czałym szacunkiem ale byłem u wielu i lepszego od niego nie znam (od 10 lat leczę się tylko u niego)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez GeraltZamieszczone przez kazik4x4
Z czałym szacunkiem ale byłem u wielu i lepszego od niego nie znam (od 10 lat leczę się tylko u niego)
http://www.znanylekarz.pl/wojciech-z..._content=visit
Komentarz
-
Komentarz